Agility

Popolna aktivnost za psa in vodnika, je veselje do gibanja in tesnega stika s psom, rekreacija in zabava. Pridružite se nam.

 

Kaj je agility?

 

Agility je vznemirljiva in hitra športna disciplina za pse, pri kateri vodnik psa usmerja in vodi tako, da čim bolj natančno in hitro premaguje zaporedno postavljene ovire. Gre za eno najbolj priljubljenih kinoloških dejavnosti, ki zahteva veliko sodelovanje in koordinacijo med psom in njegovim vodnikom.

V agilityju psi premagujejo različne ovire, kot so preskoki, tuneli, gugalnice in slalom. Višina ovir se prilagaja velikosti psa, zahtevnost postavitve pa znanju oziroma izkušenosti psa in vodnika.

Agility je ne samo odlična telesna vadba za pse, ampak tudi zabavna dejavnost, ki krepi vez med psom in vodnikom. Vsekakor je to disciplina, v kateri uživajo tako psi kot njihovi vodniki. Lahko je zgolj rekreacija in zabava ali tudi tekmovanje. Tekmovanja v agilityju so zanimiva in spektakularna tudi za gledalce, ki lahko uživajo ob spretnostih psov in njihovih vodnikov.

Agility ni namenjen zgolj najbolj hitrim in vzdržljivim psom, temveč vsem, pri tem pa se upoštevajo njihove fizične sposobnosti in zdravje. Je tudi ena redkih kinoloških športnih disciplin, v kateri lahko sodelujejo vsi psi - rodovniški in nerodovniški.

Agility v ŠKD Fido

V ŠKD Fido izvajamo tečaje agilityja, kjer se vodniki naučijo osnov agilityja, nato pa se lahko pridružijo rednim treningom. Naša sekcija za agility se redno udeležuje tekem v Sloveniji in tujini, vsako leto pa gostimo tekmo tudi na našem poligonu na Hrušici.

Posebno predznanje ni potrebno, zaželeno je le, da ima kuža veselje do gibanja in sodelovanja z vami. Starostnih omejitev ni – ne za psa ne za vodnika.

Začnemo lahko že z mladičkom (nekje po šestem mesecu) in program prilagodimo njegovi starosti (brez preskokov in kontaktnih ovir), osnove agilityja pa pokažemo preko igre.